‘De uitzondering is jouw norm geworden’

Je opent je Instagram en ziet talloze exemplaren van mensen die ‘perfect’ op een foto staan. Zonder oneffenheden en beginnende rimpels. Met ellenlange benen en zelfs met een mega platte buik. ‘Wow, knap zeg!’. Terwijl je je Insta nog niet eens hebt afgesloten, scrolt je al door je Facebookpagina heen. Mmm, weer zie je vrouwen die zwanger zijn, een ‘verliefd’ stel dat een huis heeft gekocht, collega’s die promotie hebben gemaakt of mensen die ‘gewoonweg’ even willen laten zien hoelang de relatie al standhoudt #lovemydinnetje #altienjaarsamen. En nog vóórdat je het zelf doorhebt, wordt jouw aandacht opnieuw getrokken naar de televisie die aanstaat. Het lijkt wel alsof iedereen zwicht onder de huidige omstandigheden: je hoort en ziet namelijk alleen maar horrorverhalen. ‘Het zal toch niet dat ík of mijn naasten ook…’. Je hebt er misschien geen erg in dat enkele van deze voorbeelden jou óók onbewust triggeren. Of wel, omdat ik nu al iets aangewakkerd hebt bij je…

Tja, we zien het voorbij komen, dus we geloven het… toch? Of…?

Is het zo dat ALLES wat jij ziet en ALLES wat jij hoort ook écht de realiteit is, of zitten daar misschien wat addertjes onder het gras verschuild?

De uitzondering is jouw norm geworden

De uitzondering is jouw norm geworden. Dit is onze huidige leidraad geworden en tevens de titel van deze blog. Een blog waar ik eerlijk gezegd zelf enorm veel moeite mee had, of beter gezegd nog steeds mee heb #wantmens. Ik heb er moeite mee, omdat ik mijzelf vaak betrap op saboterende en dus niet-helpende gedachtes als ik mijn tijd spendeer aan sociale media, nieuwsconsumptie en/of gesprekken met mensen in mijn omgeving. ‘Mmm, wáárom heb ik dat allemaal niet wat zij hebben?’ ‘Wáárom lukt het haar wél en mij niet?’ ‘Wááááárom?’

Geluk, successen en aanzien

We streven allemaal naar geluk, successen en aanzien. Jep, óók ik. Op zich is daar helemaal niets mis mee, echter is dit ideaalbeeld soms gewoonweg te ver voor veel mensen. We leggen de lat voor onszelf hoog. Soms zo hoog dat het niet eens haalbaar kán zijn. We kijken op tegen succesvolle mensen (‘wie zijn dat voor jou?’) en juist diezelfde mensen zeggen dat jij werkelijk alles kan bereiken… Nouja, dat zou kunnen op twee voorwaarden. 1) als je er maar hard genoeg voor werkt én 2) gelooft dat het mogelijk is! Jaaaaa, ik herhaaaaal het nog eens: als je er maar hard genoeg voor werkt, én gelooft dat het mogelijk is, dan is ALLES mogelijk… Maar laten we eens realistisch zijn en jouw en mijn situatie eens onder de loep nemen. Laat vooral ‘even’ het volgende op je inwerken… 😉

1 op de 1000 mensen is succesvol

1 op de 1000 mensen is succesvol en halen doelen waar jij (en ik) van droomt. Vroeger toen er nog geen massamedia was, kende je hooguit 1 persoon in jouw hele kring die enorm succesvol was. Die ene uit jouw heleeeeeee kennissenkring, die ‘uitzondering’ dus, was eigenlijk niet eens zo bijster interessant voor jou om die mate van succes te (willen) halen en werd uiteindelijk geen norm voor jou.

Door de globalisering, internet en massamedia kunnen we vandaag de dag veel meer mensen bereiken dan vroeger. Bij een bereik van 1.000.000 mensen, zijn er dus al 1.000 mensen succesvol. Deze aantallen stijgen nu boven de norm uit en worden dus de norm. Jouw norm. We jagen onszelf op om naar die norm te gaan. We vergelijken ons continu met anderen. En we worden in sommige gevallen zelfs slaaf van onze eigen doelen (ik voel mij nu totaal niet aangesproken, kuch… #okeikmagnietliegen #terugnaardeinhoud). Al met al, van de 1.000.000 mensen zal maar liefst (!) 999.000 mensen het NIET lukken om succesvol te kunnen worden.

Laten we weer eventjes terug gaan naar het begin van mijn blog. Neem eens een kijkje, na het lezen van mijn blog natuurlijk ;), op jouw eigen tijdlijn van Insta, Facebook of welk Social Media platform dan ook. Neem mee dat alles wat jij ziet of gáát zien in die tijdlijn een uitzondering op de regel is. Bestudeer eens deze groep mensen en snap dat jij anders kan zijn of zelfs bent dan hen.

En zal ik je nog eens iets verklappen? Die groep van succesvolle mensen (dus die uitzondering) zal veel meer het leven leven dat jij eigenlijk diep van binnen ambieert. Dus ‘gezond(er)’ eet, ‘genoeg’ beweegt, relatief minder sociale mediagebruik kent, en zelfs misschien wel 7.5 uur per nacht slaapt. Waarschijnlijk weet diezelfde groep van succesvolle mensen ook (beter) wie ze écht zijn en wat ze écht belangrijk vinden in hun leven. Deze groep mensen kan dat alleen, omdat zij hun eigen weg bewandelen die zij altijd al voor ogen hadden. Ook hebben zij daar, in die reis naartoe, hun prijs ervoor betaald. Of doen ze dat nog steeds. Maar ergens zat het bij die uitzonderingen zo diep in hun verlangen dat zij nu (toevallig) de uitzondering zijn. Bestudeer de uitzonderingen eens, als je wil, máár kopieer ze niet. Het uiterlijke succes van geld en roem is níet de focus, maar een gevolg van iets wat zíj het liefst doen.

Momenteel (afgezien van de huidige crisis natuurlijk) leven we in een ‘goede’ tijd om een ‘goed’ leven te kunnen leiden. Een ‘goed’ leven wat gebaseerd is op jouw eigen kernwaardes en kernkwaliteiten. Als jij je hele leven lang al afvraagt wat dat nou precies is, kernkwaliteiten en kernwaardes, dan kan het zo maar zijn dat JIJ nu iemand anders zijn leven aan het leven bent. Je bent aan het overleven, in plaats van écht aan het leven… Auwwww, die kwam misschien wat hard aan bij je. Dat was niet helemaal mijn bedoeling, of misschien ook wel?!

Afwijken van de norm

Het liefst zou ik willen dat jij gaat afwijken van de norm, die dus eigenlijk helemaal niet de norm is. Dat je gaat ontdekken wie jij nou écht bent, of wilt zijn, waar je goed in bent, wat JIJ nou écht zelf belangrijk vindt in jouw leven, welke behoeftes je wilt vervullen en vooral hoe je die wilt vervullen. Functioneel. Zonder je bijvoorbeeld vol te proppen met eten of niet te gaan eten. Of zonder je bijvoorbeeld helemaal kapot te gaan werken, omdat ‘vrije’ tijd of stilzitten ineens ontzettend confronterend wordt voor je.

Zodra jij dit gaat beseffen zal vitaliteit een onderdeel worden van jouw huidige leven. Familie, vrienden en andere betekenisvolle relaties zullen jou verbinden met de juiste mensen die samen met jou op het ‘juiste’ (wat is juist voor jou?) pad lopen. Probeer niet je omgeving te veranderen, maar verander de omgeving waar JIJ je thuis in voelt…

‘Vertel, in welk omgeving voel jij je helemaal thuis?’ 😉 > 06-36396310. Voel je vrij te bellen/appen om dat mij te laten weten. Of als je het niet weet, wat niet erg is, erover te sparren 😉 

Ik bijt de spits af

Ik zal de spits afbijten! Ik voel mij thuis (met wat saboterende stemmetjes) in mijn huidige omgeving… Mét de mensen waar ik écht iets aan heb, die mij voorzien in al mijn behoeftes en die dus ontzettend belangrijk voor mij zijn! #julliewetenwieikbedoel #voeljevooralaangesproken #ikhouvanjullie!

Liefs & take care,

Lavina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s