‘We hebben de C van Competentie…’


‘Lavina, je kunt het niet.’ ‘Lavina, ik zou écht gaan stoppen hoor met je VWO, je kunt dat niveau gewoon niet aan…’ ‘Huh Lavina, ga je psychologie aan de universiteit studeren? Psychologie aan de universiteit, dat is écht NIETS voor jou, je zal dat nooit met succes volbrengen, want het niveau is véél te hoog…’ ‘Lavina, ik heb jou nog nooit een ‘goed’ gesprek zien voeren, dus je kunt het niet PUNT…’

Ik hoorde bovenstaande opmerkingen de afgelopen jaren meermaals voorbij komen van verschillende mensen (en vooral vanuit dierbaren van mij). De bovenstaande opmerkingen deden elke keer enorm veel met mij. Ik verstijfde van angst, kon niets uitbrengen en daarnaast leek het altijd alsof ik een messteek in mijn onderbuik kreeg toegereikt. Misschien herken je het ergens wel nadat iemand in jouw omgeving een bepaalde opmerking maakt. Dat je tijdens of na zo’n opmerking zo’n lekker venijnige messteek onderin je buik voelt. Met vaak nèt nog een extra zetje erbij omdat de opmerking zelf al niet gewoon KUT genoeg leek.  

Eerlijkheid kent geen tijd

Oké, nu ben ik ook wel eerlijk naar mijzelf toe. Misschien zat er in de bovenstaande opmerkingen wel ergens een (kleine) kern van waarheid in. Tenminste, misschien wel de reden wáárom mensen zo’n opmerking zouden kunnen maken. De mensen die vlakbij mij staan, kunnen het volgende geschreven stuk over mij ook wel beamen. Tenminste, daar ga ik wel vanuit. Ik liep vroeger vaak op mijn tenen. Jep, zeker waar. Ik was vaak uitgeblust en gunde mijzelf geen enkele minuut ‘rust’. Jep, ook waar. Ergens wist ik ook wel dat het niet altijd verstandig was om het hoogst van het hoogst te willen behalen. Ook waar.

‘Maar waarom deed ik dat dan zou je je misschien afvragen?’

Ik wilde mij continu graag bewijzen dat ik niet DOM was. Of ben, want soms neig ik nog steeds hetzelfde te doen. En dat ik daarnaast graag bevestiging wilde vanuit mijn omgeving en dat ik dus wel ‘goed’ genoeg zou zijn’. Achteraf had ik liever gezien dat deze opmerkingen op een iets wat andere manier gezegd zouden worden. Gewoon iets meer liefdevol confronterend zeg maar, in plaats van TOO HARD IN YOUR FACE: ‘Zo van nou dit is HOE ík het zie, je kunt het gewoon niet, veel plezier en succes ermee hè! Doeiiii!’ Daarnaast miste ik ook vaak nog eens de handvatten om hiermee voor mijzelf om te gaan in een volgend situatie… Met alle gevolgen van dien… een overtuiging werd er bij mij nog eens harder in gewrijfd: ‘ik ben niet goed genoeg‘.  

De C van Competentie

Jep, de basisbehoefte C van Competentie (jezelf goed genoeg vinden) vind ik naast de basisbehoeftes A van autonomie en de B van Binding erg fascinerend werken. De mens, niet iedereen, maar wel veel, wellicht jij misschien ook, wil continu de vraag: “doe ik het wel goed genoeg?” beantwoord hebben. Ookal stel je jezelf deze vraag misschien niet altijd bewust, dan nog kan er onbewust wel ergens een onvrede / leegte hierin ontstaan. En heb je niet altijd door dat dit de reden kan zijn waarom jij spaak loopt in je huidige leven.

‘Hé maar Laf, hoe beantwoord jij nu de vraag ‘doe ik het wel goed genoeg?’ voor jezelf nu dan? Of hoe doe jij dat in jouw coaching precies bij anderen dan nu?

We zullen op zoek gaan naar uitzonderingen en meer gaan doen van wat wél werkt. In welke omgevingen en situaties voel jij je wel ‘goed’ genoeg?

En wat doe jij dan anders?

Voorbeelden van vragen die de revue kunnen passeren.

Loop jij (ook) ergens vast met de vraag: ‘ben ik wel goed genoeg?’ en wil je hierover in gesprek?

Weet mij te vinden: 06-36396310!

Ohhh, en denk asjeblieft nu niet dat ik nu mijzelf nooit meer de vraag stel of ik wel goed genoeg ben. Jep, ik doe het nog steeds. Dagelijks en bewuster.

Ik werk intussen ook elke dag ‘hard’ aan mijn andere basisbehoefte, namelijk de B van Binding, waardoor ik in gesprek kan gaan over deze overtuiging met mijn betekenisvolle relaties. Met de mensen die er voor mij toe doen. Daarnaast heb ik genoeg andere handvatten gekregen van andere coaches #dankbaar. Het is namelijk ook ‘gewoon’ een kwestie van DOEN om jezelf te laten zien (en te laten voelen/geloven) dat je wél ‘goed genoeg bent!’

Ja, óók jij!  

Tot snel weer,

Liefs, Lavina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s