‘Ik voel mij schuldig, en dit is waarom…’

‘Ik voel mij schuldig…’ was een zin welke ik de afgelopen week veel heb uitgesproken. Als mensen aan mij vroegen hoe het met míj ging (al dan wel/niet oprecht), antwoordde ik steevast met: ‘heel goed eigenlijk en ik merk dat ik mij daarover schuldig voel…’

In sommige gevallen kreeg ik dan de kans om nader toe te lichten waarom ik mij zo goed en tegelijkertijd schuldig voelde. In andere gevallen, wat helemaal oké was, niet. Ik zal je een klein beetje meenemen in mijn wereld van nu.

Veel positieve emoties mogen ervaren

A fijn, ik merk dat ik momenteel veel positieve emoties mag ervaren van mijzelf en daarvan enorm mag genieten van mijzelf. Iets wat ik vroeger (lees: vorig jaar en de tijd daarvoor) absoluut nooit toeliet bij mijzelf. Laat staan daarvan mocht genieten! Vroeger mocht ik namelijk van mijzelf alléén ‘kut’ voelen… Als ik mij ‘kut’ voelde was dat ‘gewoon’, heel normaal voor mij en iets wat ik dan ook nog eens verdiende. Zo ging dat jarenlang door. Totdat ik het écht zat was en om hulp vroeg om naast die ‘ruk’ emoties ook eindelijk eens positieve emoties te kunnen integreren in mijn (werk)leven…

Mijn wereld wordt telkens een stukje mooier

Goed. Míjn wereld wordt door de heersende crisis niet minder mooi, het wordt zelfs een klein beetje mooier. En over dit gegeven voel ik mij dus enorm SCHULDIG tegenover anderen… Begrijp mij niet verkeerd: de crisis die nu gaande is, is absoluut NIET goed te praten. Er worden of zijn mensen ziek, doodziek, en gaan zelfs in sommige gevallen zelfs dood. Absoluut vreselijk! En dan heb ik nog geeneens gehad over de mensen die de gevolgen indirect ook nog mogen, of zelfs moeten, voelen. De mensen die hun baan en/of bedrijf kwijtraken, de mensen die door de bomen het bos niet meer zien, de mensen die hard aan het overleven zijn… En dat is nou juist waarom ik mij nu dan ook mag gelukprijzen dat er (tot nu toe) niemand in mijn naaste kring of ik (ernstig) ziek is geworden, en/of de indirecte gevolgen van deze crisis nu opmerkt. Oké, op een kleine inkomstendaling bij mijzelf na. Maar ach, een boterham met pindakaas smaakt mij nog steeds méér dan prima! Daarnaast vind ik, dat mijn twintigjarige rode peugeotje voor de deur nu ook wel even mag genieten van z’n welverdiende rust. Ook al weet ik ergens wel dat het niet per se verstandig is om zo’n oud barrel stil te zetten, hahahh. Daarnaast merk ik dat ik het énorm gezellig vind met mijn vriend. Ik leer hem nog een stukje beter kennen en ik vind het echt énig te zien hoe hij aan het werk is! En de midweek weg naar Madrid, gepland met mijn zussie, kan volgend jaar vast ook!

‘Toch zus?’

Over het gegeven dat ik het eigenlijk niet zo ‘slecht’ heb, daar ben ik mij nu enorm van bewust. Ik geniet INTENS van dit dankbare gevoel. #nooitgedachtdatikdatkon #nooitgedachtdatikdattoelaat #tochishetzo

‘Wat maakt mijn wereld momenteel nog meer mooi voor mij?’

  • Dat ik intens blij en dankbaar ben met mijn nauwe netwerk en vriendenkring. Ik voel enorm veel verbinding en liefde en geef mijzelf daar dus ook aan over! #lifegoalsssss #nooitgedacht
  • Dat ik zelf (nog) meer tijd heb om aan mijn eigen levensdoelen te werken. Hallo gebarentaal cursus! Hallo spelletjes! -> het spel “regenwormen” en “vlotte geesten” had ik als tip gekregen! ZO LEUK! THANKS! 🙂
  • Dat de meeste van mijn coachees (en ik ook!) in een zeer korte tijd heel veel (nieuwe) inzichten hebben verkregen. Wauw… #vindikleuk #vindikmooi
  • Dat de meeste van mijn coachees (tot nu toe) goed omgaan met de huidige situatie. In mijn coaching is, in de meeste gevallen, merendeel van het traject gevuld met het (leren) opstellen van crisisplannen. Dat is niets voor niets, want ‘life-events’ volgen keer op keer in je leven. Zoals je zelf wel merkt of hebt gemerkt in je leven: een overlijden, een ontslag, een relatiebreuk, een crisis (letterlijk)… Vrij realistische ‘life-events’, nietwaar?… Dit crisisplan, welke altijd persoonlijk opgesteld wordt, komt bij alle coachees nu enorm goed van pas. Want ehm: ‘Wat ga je namelijk doen als je het moeilijk hebt/krijgt?’, ‘Welke belangrijke waardes neem je dan mee en wie neem je dan mee?’, ‘Waar zal je dan nog controle over hebben?’, ‘En waar zal je dan géén controle (meer) over hebben?’, ‘Waar ga je dan méér van doen?’

Yep, mijn wereld is een stukje mooier geworden… En ik merk dat ik mij daar enorm schuldig over voel als ik dat hardop zeg… Toch hoop ik ergens ook dat jouw wereld nog steeds mooi is of zelfs ook mooier is geworden… Zoja, vertel mij vooral wat jouw wereld ook mooi(er) maakt nu? 🙂

Is jouw wereld niet zo mooi (meer) geworden? Voel je dan vooral ook vrij te delen met mij waarom dat zo is. Je kunt je ‘shit’ en zorgen delen: 06-36396310!

Liefs en spreek/zie ik je snel weer?

Lavina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s