‘Hoe leer ik loslaten?’

Niet zo makkelijk als gezegd.

Sorry, ik ben gewoon altijd eerlijk en realistisch…

Als psycholoog en coach hoor en maak ik vaak mee dat mijn coachees gestresst binnenkomen wandelen. ‘Leer eens loslaten’ is dan ‘een oplossing’ die anderen dan vaak al tegen ze zeggen of in een vorm van een opdracht is meegegeven door een andere professional. In sommige gevallen is er een andere (soortgelijke) opdracht meegegeven die in hetzelfde straatje valt: ‘Ga eens aan mindfullness doen’,’pak eens een lesje yoga’, ‘maak eens een wandeling’. Of wordt er in het ergste geval even een ‘tippie’ meegegeven: ‘irriteer je gewoon eens niet aan die desbetreffende opmerking van je collega, manager, vriend(in) of partner’. Mhhh, makkelijker gezegd dan gedaan, toch?

Ja ik weet dat je met mindfullness, yoga of bijvoorbeeld een wandeling je focus aan het verplaatsen bent, waardoor het LIJKT alsof je hetgeen (je gedachte/gevoel) aan het loslaten bent. Je doet namelijk net alsof die gedachtes of gevoelens er eventjes niet zijn. Het daadwerkelijk kunnen loslaten van bepaalde gedachtes/gevoelens kun je zowel fysiek als mentaal niet. Jouw lichaam is daar simpelweg niet toe in staat. Gedachtes of gevoelens zijn namelijk geen (tastbare) ballonnen die je kunt opvangen en makkelijk kunt weggooien.

Afijn, nu rest misschien jouw vraag nog: ‘als loslaten niet makkelijk is voor mijn stress voor op de lange termijn, wat is dan wél relatief ‘makkelijk’ om te doen nu?’

Stress

Voordat ik de bovenstaande vraag ga beantwoorden zou ik je eerst nog eventjes kort willen toelichten wat überhaupt stress is. Stress is een verzamelnaam voor alle factoren die je uit balans halen. Verder is stress een subjectieve ervaring. Wat voor de ene stressvol is, kan op de andere geen enkele indruk maken. De ervaring van stress heeft dus een relatie met de belastbaarheid van de persoon en dit is áltijd persoonlijk. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ stress. Twee begrippen, die vandaag de dag weinig concreet gedefinieerd zijn. Stress is een prikkel, die kan leiden tot verhoging van de belastbaarheid en is dus functioneel. Zonder stress geen leven. Het probleem ontstaat echter als er geen controle meer is over de situatie. Een voorbeeld volgt nu…

Prioriteren en overzicht nodig

We hebben allemaal te doen lijstjes en we krijgen er stress van. Hoe bepaal je nu de prioriteiten van je te doen lijstje. De ervaring leert dat niemand daar een systeem voor heeft. De prioriteit wordt namelijk bepaald door anderen. Een deadline of mensen die je continu lastigvallen, etc. De hardste schreeuwers krijgen de meeste aandacht. Het gevolg is stress en daarmee daling van de prestatie. Om te prioriteren heb je overzicht nodig.

‘Wat is belangrijk (nu) voor jou?’

‘Wat is urgent (nu) voor jou?’

Daarnaast is het zaak om in stresssituaties ‘Te leren excelleren over hetgeen waar je wél controle over hebt’. In stressvolle situaties raak jij namelijk de controle kwijt over hetgeen wat er op dát moment toe doet. ‘Waar heb je eigenlijk ZELF controle over?’ ‘Waar heb je ZELF géén controle over?’ Leer continu overzicht creëren en leer excelleren (met andere woorden: leer meer doen) over waar jij wél controle over hebt.

Meer doen waar jij wel controle over hebt

Controle heb je namelijk over HOE jij bijvoorbeeld je werk uitvoert. En inderdaad, je hebt in sommige gevallen weinig controle over WELKE taken je hoort uit te voeren, want jouw ‘leidinggevende, manager, chef, partner (hoe je het noemen wil)’ verwacht natuurlijk ook wat van jou. Hoewel, daar zijn de meningen ook over verdeeld, aangezien ik nu niet precies weet wat jouw werk precies inhoudt en hoe jouw werkgever of partner hier onder andere (ook) tegenaan kijkt.

Al met al de kunst is om bij stresssituaties te (leren) prioriteren en te (leren) excelleren waar je zelf wél continu controle over hebt. Leer dus (continu) jouw focus te verplaatsen naar de dingen waar het voor jou (op dat moment) toe doet.

Voel je vooral vrij mij te contacten wanneer je meer wil weten: 06-36396310! Mailen mag ook!

Liefs, en tot snel weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s