‘We hebben de A van Autonomie’

Afgelopen weekend was ik na een hele lange tijd weer een kleurplaat aan het inkleuren. Weliswaar was dit een kleurplaat van een lieveheersbeestje bestemd voor een 1-jarige (voor mijn neefje van ruim 19 maanden), maar dat maakte eigenlijk alles nog interessanter. Mijn moeder zat in dezelfde kamer als mijn neefje en ik. Ik stelde mijn moeder op een gegeven moment de volgende vraag:

‘Mam, weet jij welke kleuren een lieveheersbeestje eigenlijk heeft?’

Mijn moeder antwoordde: ‘Ik geloof geel met zwart!’ Er ontstond in mijn hoofd een kleine error. Ik zat namelijk zelf al in de verbeeldingsfase (want ik ben een beelddenker) en ik zag dus, terwijl mijn moeder antwoordde, het lieveheersbeestje in de kleuren rood met zwarte stipjes voorbij vliegen… Er begon, en dat merkte ik op, iets bij mij te dagen en ik stelde mijzelf in mijn hoofd de volgende vraag:

‘Ga ik de kleuren pakken die ik zojuist in mijn hoofd voorbij zag komen óf kies ik toch voor de kleuren die mijn moeder zojuist opriep?’

Ik ging ‘spelen’

Ik nam een paar seconde extra de tijd voordat ik de kleurtjes begon te pakken en tijd nam om te ‘spelen’. Toen gebeurde er iets wat ik steeds vaker doe, en wat ik anderen (coachees) ook vaak meegeef tijdens/in mijn coaching gesprekken. Ik pakte met mijn ogen dicht een willekeurige kleur en begon de kleurplaat in te kleuren zonder een doel voor mijzelf op te stellen en/of verwachtingen van mijzelf te hebben… Ik ervoer een enorm vrijheid in mijn A van Autonomie! Heerlijk, ik bepaalde namelijk zélf hoe ik de kleurplaat (de taak dus) inkleurde, los van of het lieveheersbeestje rood of geel ‘hoorde’ te zijn! En dan heb ik nog niet eens gehad over of ik binnen óf buiten de lijntjes kleurde…

‘Maar Lavina, waarom is spelen dan zo belangrijk voor een mens?

Uit onderzoek blijkt dat de mate aan autonomie die iemand ervaart veel invloed heeft op de kwaliteit van leven en werken. Dit houdt in, de mate waarin je de vrijheid ervaart om je eigen keuzes te kunnen maken. In je werk betekent het dat je de taken die je mag doen zelf kan invullen op de manier zoals jij dat het liefst wil. Hiermee is autonomie de beste voorspeller voor bijvoorbeeld een burn-out, overspannenheid of… hoe je het ook noemen wil #aanjoudekeus ;-). Een goede manier om de autonomie te stimuleren is om te gaan spelen!

‘Klinkt het al kinderachtig?’

Goede leraren weten dit en zetten spelen ook actief in bij de ontwikkeling van kinderen. De kinderen beslissen zelf wat ze spelen, met wie, hoe ze problemen oplossen, hoe spannend ze het maken en hoe ver ze daarin gaan. Met spelen wordt de eigen effectiviteit ontwikkeld en leren ze het volgen van de regels die bij het spel horen. Spelen geeft plezier wat positieve emoties oplevert en maakt weerbaarder. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat wij, mensen, 30% creatiever worden door te spelen.

‘Hoe komt dat?

Als je speelt ben je niet bezig met een resultaat. Je geeft je over aan het hier en nu. Het gaat dan om de intrinsieke motivatie (motivatie vanuit jezelf) voor het spel en niet om het halen van een goed cijfer.

Al met al, laten we dus vooral als volwassenen (ook) meer tijd vrijmaken om te spelen, zowel op de werkvloer als thuis. Zo kunnen we ook weer heel even teruggaan naar onze onbezonnen kindertijd… want: ‘vroeger was alles altijd beter toch?’ 😉

Wil je meer weten over hoe je spelen kunt inzetten in jouw (werk)leven om uiteindelijk optimaal te kunnen werken aan je A van Autonomie en dus aan je vitaliteit? Neem contact op! Een app sturen kan en mag natuurlijk ook. Voel je vrij en vooral autonoom genoeg om te kiezen: 06-36396310. 😉

Liefs!